Leefstraat Gent krijgt structurele ondersteuning

  • 19 december 2017

Begin 2015 reikte minister Liesbeth Homans aan Leefstraat (stad Gent) de Thuis in de stad-prijs uit. Het Lab van Troje verlaat eind 2017 na vier intense en super boeiende jaren het toneel. Eind november organiseerden ze een leefstraat-congres en stelden ze Cahier n°2 voor, een boek met nieuwe reflecties en inzichten over de Leefstraten.

Het Leefstraatexperiment wilde bewoners en beleidsmakers ervaringsgericht laten zoeken naar een andere benadering van de straat en de openbare ruimte. Bewoners gingen samen met vrijwilligers uit het Fiets van Troje-netwerk, de Stad en partnerbedrijven aan de slag om hun duurzame droomstraat uit te tekenen. Met de straat als canvas, schilderden de bewoners de straat van hun toekomst. Ze zochten uit of een andere en groenere straatinrichting in combinatie met minder autogebruik, het samenleven in de straat en het wonen in de stad een stuk aangenamer kon maken. De dialoog en dynamiek die daardoor ontstond tussen de bewoners, maakt het project uniek.

Volgens de jury van de Thuis in de Stad-prijs getuigde het Leefstraat-experiment van een goede strategische aanpak, met een methodiek die zeker bruikbaar is om moeilijke, buurtgebonden mobiliteits- en leefbaarheidskwesties aan te pakken. De Leefstraat inspireerde en mobiliseerde op enkele jaren tijd honderden bewoners in meer dan tien Europese steden om eigenaarschap te nemen over hun straat. Het fenomeen bracht duidelijk iets in beweging. 

Meer info

Website leefstraat.be
Leefstraat: proefondervindelijk de openbare ruimte anders gebruiken
Leefstraat: innovatief stadsproject (2014)