Contacteer ons
Vlaams stedenbeleid
Mobiel 21 startte dit jaar een proefproject waarbij Leuvense kinderen met een fietsbus naar school rijden. Daarmee wilde de vzw bijdragen aan een meer kindvriendelijke en leefbare stad.
Op de Trefdag ‘Kind in de Stad’ sprongen ze al in het oog: volwassenen keken naar enthousiaste kinderen in de fietsbus, met een gezonde mengeling van verbazing, interesse en nostalgie. De fietsbus heeft heel wat weg van de fietskarren die de dijken aan de Vlaamse kust onveilig maken. De fietsbus van Mobiel21 is echter bedoeld als duurzaam alternatief voor de schoolbus. Een volwassene en een achttal kinderen trappen, ondersteund door een elektrische hulpmotor, samen naar school. Voor kinderen met een beperking is er een bakfiets die bestuurd wordt door een volwassene zonder dat de kinderen hoeven te trappen.
Met het project ‘GOK op de fietsbus’ wil Mobiel21 bijdragen tot een leefbare stedelijke omgeving en kinderen stimuleren om zich autonoom en duurzaam te verplaatsen. Daarbij komt nog dat de kinderen er heel wat bij opsteken. Jongere kinderen leren zich in het verkeer te begeven, en dat op een veilige manier. Daarbij leren ze vlug fietsgewoontes aan, zonder risico te lopen: ze leren achterliggend verkeer in de gaten te houden, en ze geven de richting aan. En vrij vlug leren ze verkeersregels. Kinderen met een beperking leren zich ook actief te verplaatsen. Ze vinden dit niet alleen leuk, hun zelfbeeld krijgt er een boost door en ze doen heel wat verkeerservaringen op.
Mobiel21 had de bedoeling om de fietsbus te testen in woon-schoolverkeer. In de Leuvense Sint-Jansschool kwam er een fietspool. Maar dat bleek organisatorisch niet zo eenvoudig: men moest immers steeds een vast aantal kinderen hebben om de fiets te kunnen gebruiken en ook voorzien in een fietsbushalte. Het is daarom interessanter gebleken om de fietsbus te gebruiken op mobiliteitsschakels tussen school, opvang, en buitenschoolse activiteiten. Tijdens de vakantie wordt de fietsbus gebruikt door de kinderwerking Fabota. De fietsen zijn echter vooral nuttig gebleken voor verplaatsingen in het buitengewoon onderwijs omdat nu ook die kinderen de kans krijgen om met de fiets te leren rijden.
Het project ‘GOK op de fietsbus’ heeft heel wat leerpunten opgeleverd:
Het project ‘GOK op de fietsbus’ werd mogelijk gemaakt door een subsidie voor kindvriendelijke,innovatieve stadsprojecten
Meer info: