Projectoproep

Wijkverbeteringscontracten

Met de oproep wijkverbeteringscontracten ondersteunt  Vlaams minister Somers Vlaamse steden en gemeenten bij het aanpakken van uitdagingen in kwetsbare wijken. De wijkverbeteringscontracten spitsen zich vooral toe op uitdagingen die de ‘lokale’ draagkracht en hefbomen overstijgen. De focus ligt daarbij op afgebakende wijken, met hardnekkige en onderling verweven uitdagingen maar ook kansen, bijvoorbeeld op het vlak van het samenleven, de veiligheid,  de gezondheid, de economie, het wonen en/of infrastructurele uitdagingen.  Vertrekkend vanuit de eigenheid van de wijk, beoogt dit contract oplossingen via een mix van harde en zachte maatregelen. Verschillende lokale, bovenlokale en Vlaamse actoren gaan daarvoor engagementen aan.

Alle Vlaamse steden en gemeenten kunnen deelnemen aan deze oproep.

Deze oproep loopt tot 19 juli 2021.

Meer info

Stadsvernieuwing

Het Vlaams Stedenbeleid biedt de mogelijkheid om projectsubsidies aan te vragen via oproepen in het kader van stadsvernieuwing.

In het kader van stadsvernieuwing kunnen de steden Aalst, Aarschot, Antwerpen, Brugge, Deinze, Dendermonde, Diest, Eeklo, Geel, Genk, Gent, Halle, Hasselt, Herentals, Ieper, Knokke-Heist, Kortrijk, Leuven, Lier, Lokeren, Mechelen, Mol, Oostende, Oudenaarde, Roeselare, Ronse, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Tielt, Tienen, Tongeren, Turnhout, Vilvoorde en Waregem en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (Brussel) een projectaanvraag indienen.

Project- en conceptsubsidies

De oproep 2021 is gelanceerd  op 18 maart 2021 en loopt tot  17 juni 2021.

Meer info

Thematische oproep

De oproep 2021 staat in het teken van de hittebestendige stad. 

De thematische oproep 2021 is gelanceerd op 23 april en loopt tot 16 september 2021..

Meer info

 

INFORMATIE CONCEPTSUBSIDIES 2020 - Stedenbeleid Vlaanderen

Veerkrachtige steden na corona

Deze oproep appelleert aan de veerkracht van de Vlaamse steden om zich in en na de periode van de coronapandemie verder te ontwikkelen en te herdenken tot groeipolen van innovatie, diversiteit, ontmoeting en welvaart, met een verbeterde mobiliteit, met meer kwalitatieve publieke en private ruimte, met een verbeterde woonkwaliteit en met bovenal ook een versterkt economisch weefsel.

De dertien centrumsteden, de eenentwintig provinciale steden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel kunnen een aanvraag indienen.

Deze oproep is gelanceerd in 18 maart 2021 en loopt af op 24 juni 2021.

Meer info

Presentatie subsidies 2021

Op schematische wijze vind je hier de omschrijving, de doelstellingen, de voorwaarden, het beschikbare budget en de doorlooptijd van de diverse subsidies die kunnen aangevraagd worden.

pdf bestandPresentatie subsidies 2021 (647 kB)