Stad Antwerpen lanceert gebruiksvriendelijke website met cijfers en statistieken

  • 2 mei 2016

De stad Antwerpen lanceert vandaag een nieuwe website die de belangrijkste kencijfers van Antwerpen op een aantrekkelijke en eigentijdse manier presenteert aan de hand van een dashboard. De stad verhoogt zo zijn transparantie. Het huidige aanbod aan cijfers en statistieken blijft toegankelijk voor alle Antwerpenaars dankzij een vernieuwde versie van de ‘buurtmonitor'.

Statistische gegevens online

In 2009 ging de eerste versie van de stedelijke statistische website, de ‘buurtmonitor’, online. Ondertussen groeide het aantal jaarlijkse bezoekers van 5.000 tot 30.000 (unieke bezoekers op dagbasis). De hoeveelheid informatie en cijfers die de studiedienst van de stad online plaatst, verviervoudigde van 2.000 tot 9.000 kenmerken en indicatoren.

Van een aanbodverruiming naar een overzichtelijke toegang tot cijfers

Met de stijging van het aantal cijfers blijft de stad de transparantie en de gedeelde informatie verbeteren. De sterke toename van het aantal kenmerken en indicatoren had ook een keerzijde. Gebruikers raakten soms de weg kwijt in het aanbod. Om hen beter en sneller informatie aan te bieden, ontwikkelde Antwerpen een nieuw, overzichtelijker concept. Bezoekers van de statistische website krijgen voortaan een dashboard voorgeschoteld. Thematische iconen wijzen de weg naar de verschillende keuzeonderwerpen zoals bijvoorbeeld mobiliteit, onderwijs of economie. Elk thema geeft toegang tot een overzicht van kerncijfers en de voornaamste kengetallen. Bovendien kunnen gebruikers nu districten met elkaar vergelijken.

Bestaande aanbod in een nieuw kleedje

Het grote aanbod van voorheen blijft beschikbaar voor meer ervaren gebruikers en onderzoekers. De databank is een verbeterde versie van de vroegere buurtmonitor, met een nieuwe look en meer functionaliteiten om cijfers op kaarten en in grafieken weer te geven.

Meer informatie

  • Via stadincijfers.antwerpen.be kom je eerst op een overzichtspagina van stad Antwerpen terecht. Daar vind je ook andere interessante verwijzingen terug naar bijvoorbeeld de open data website van de stad.
  • Voor een overzicht van de belangrijkste kencijfers van de stad en haar districten hoor je op stadincijfers.antwerpen.be/dashboard te klikken en dan kom je rechtstreeks op het dashboard uit.
  • Liefhebbers van een groot aanbod aan cijfers tot op wijk- en buurtniveau kunnen terecht op stadincijfers.antwerpen.be/databank.