Thuis in de Stad-prijs 2011

Genk C-mine en Brusselse Micro Marché winnaars 2011

Vlaams minister Van den Bossche heeft op 31 januari de winnaars van de elfde Thuis in de Stad-prijs bekendgemaakt. Genk C-mine en het project Micro Marché, ingediend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie, werden ex aequo de eerste prijs toegekend. Beide projecten krijgen een prijs van 75.000 euro.

>> Lees het verslag van de juryvoorzitter

Genk C-mine

Genk – C-Mine werd gelauwerd door de jury omdat het 'een zeer wervend en inspirerend project is, met een voorbeeldfunctie die een bovenlokale thematiek verbindt met de specificiteit van de lokale site en deze aldus overstijgt'. De stad is er in geslaagd een zeer complex stadsvernieuwingproject met een diversiteit van actoren te realiseren en een verlaten site te laten uitgroeien tot een nieuw, wervend beeld van de stad en van het multicultureel leven in de stad. Creatieve economie, onderwijs, cultuur en toerisme vormen daarbij wervende aantrekkingspolen.

>> Naar de website van C-mine

 

Micromarché

Micromarché is een initiatief dat Brusselse kunstenaars en designers een platform biedt om hun producten te verkopen. De jury acht Micro Marché een voorbeeld van hoe stedelijkheid samengaat met het denken over nieuwe vormen van publiek private samenwerking, economie en cultuur, intercultureel werken en het bereiken van diverse groepen op een gedifferentieerde wijze.

Beide projecten vervullen een voorbeeldfunctie door hun creatieve aanpak en volgehouden inzet om de omslag te maken van een concrete problematiek naar een visie op stedelijk samenleven en het streven deze visie om te zetten naar concrete initiatieven.

>> Naar de website van Microarché.